לפני כמה שבועות התקשר אליי אריאל, וסיפר לי כי הוא סובל מפוסט טראומה, אשר מאוד מקשה עליו את החיים.
אריאל גילה כי אחד הדברים שמאוד עוזרים לו זו הצלילה. הוא רצה להצטרף לקורס צלילה חופשית, במטרה להקל עליו את ההתמודדות.
האמת שדי חששתי, פוסט טראומה זהו תחום שאני לא מכיר. צלילה, ובמיוחד צלילה חופשית יכולה לייצר מצבים מלחיצים לפעמים. ומה אני עושה במקרה של התקף חרדה במים?
מצד שני, אני מאוד מאמין בכח המרפא של המים ושל הים. אני רואה כמה שלווה מעניקה לי הצלילה החופשית, ואת הכלים המנטליים שקיבלתי במעמקים. 🙏💙
אני בטוח שהים והצלילה יכולים לעזור להרבה אנשים, ומאוד רציתי להכיר את העולם הזה לאדם שיוכל לקבל ממנו קצת מרגוע.
אחרי בדיקה ובירור יצאנו לדרך, וסיכמנו להיות הכי פתוחים אחד עם השני. ביקשתי מאריאל שישתף אותו בתחושות שלו במהלך הקורס,. ביקשתי גם שיתקן אותי אם אני עושה או אומר משהו שיכול להפריע לו.
הקורס לא היה קל, בעיקר בגלל תנאי ים שהיו קצת מאתגרים, אבל אריאל הוא אדם מדהים הרגיל כבר להתמודד עם סביבה סוערת ורועשת, ולאט לאט הלכנו והעמקנו אל עולם השקט והשלווה. 🧘♂
הדבר שהכי שימח וריגש אותי זה שנפגשנו לאחר כמה ימי צלילות, ואריאל סיפר לי שסוף סוף הוא היה יכול לשבת מול הים עם כוס בירה, ופשוט להינות מהגלים ומהשקיעה. 🌅🍺😊
אני מצרף את הדברים שאריאל כתב בעקבות הקורס. אשמח אם תשתפו את הפוסט עם אנשים שהצלילה יכולה להקל גם עליהם:
צלילה ופוסט טראומה
PTSD או בעברית – פוסט טראומה. או במילים עוד יותר פשוטות, חתיכת חבילה שכנראה הרבה אנשים פה במדינה סוחבים על הגב. חלק מהצבא, חלק מפיגועים ולא חסר, באמת…
כלפי חוץ הכל נראה רגיל, כל האיברים במקום, אין פצע פתוח, אין דימום. ואפילו בבדיקות דם כל המדדים מצוינים.
אבל כלפי פנים, עולם אחר לגמרי! לחיות עם פוסט טראומה זה לחוות אירוע טראומתי (או שלל אירועים) באופן מתמשך. כאשר יש כל מיני טריגרים שגורמים להתקפי חרדה, התקפי זעם או פאניקה ואז מגיעים למצב של חוסר שליטה שמדרדר את המצב עוד יותר…
יש כאלו, כמוני למשל, שאצלם זה התבטא בהתקפי חרדה וחוסר שינה שגרם להתקפי זעם במשך מספר שנים. באמת, זה לא מבחירה, אבל זה מצב נתון שאי אפשר להתעלם ממנו.
אז ניסיתי טיפולים, תרופות, פסיכולוגים וכו’ וכמעט אמרתי נואש עד שהחלטתי לנסות משהו אחר.
מתחת למים התחלתי לנשום
אם מסתכלים על הים רואים גלים מכיוון מסוים לכיוון אחר (למשל מצפון לדרום)ת אבל אם מעט מעמיקים, ניתן לגלות שהזרמים במעמקי הים יהיו בדיוק בכיוון הנגדי.
בדיוק באופן דומה לקרחון על הים, מצד אחד הוא נראה קטן, אבל כשמסתכלים עליו מתחת לים מגלים כמה הוא עצום.
ולמה בכלל אני עושה אנלוגיה לים?
כי לפני כשנתיים וחצי הייתי במקום מאוד רע. לא ידעתי מה לעשות, הייתי בשלב של תחילת שימוש בכדורים פסיכיאטרים, ואז חששתי שזה יפגע בי עוד יותר. זה גרם לחרדה מעצם הטיפול עצמו. ואז רצה הקב”ה והחלטתי לנסות להגשים לעצמי חלום ילדות ישן – צלילה!
עשיתי קורס צלילת מכלים וגיליתי שהים הוא כלי טיפולי מופלא – מתחת למים לפתע התחלתי לנשום.
בחלוף הזמן גיליתי שיש תחום שנקרא צלילה חופשית. קראתי על זה, ראיתי סרטונים, נחשפתי לצוללים שנראו רגועים, כאלו שמצליחים לא לנשום במשך דקות ארוכות, להוריד דופק ובעיקר להיות שלווים.
נפלה בידי הזכות להכיר את אסף בנדל מ “צלול” שלימד אותי צלילה חופשית. קיבלתי “ארגז כלי רגיעה”, כלי עבודה שמסייעים לרדת לעומק של מעל 10 מטר. אבל בשבילי, אני די יודע שאני אשתמש בהם במצבים בהם ה PTSD תדפוק אצלי בדלת שוב…
אם עד ההיכרות עם הים האירועים ניהלו אותי, עכשיו אוכל להשתמש בנשימות כדי להיות בשליטה.
הקורס הינו מקצועי מאוד ובעיקר רגוע מאוד. חייב לציין שבהתחלה חששתי מעניין החזקת האוויר ועצירת הנשימה. אבל אז הבנתי שזה בעצם הדבר הכי פשוט ויותר צריך להקפיד על איזון (כמו בחיים…)
השוואת לחצים וגם איזון בתוך המים כאשר שניהם דורשים שימוש בטכניקות שרק צריך ללמוד ולתרגל.
אין ספק שנתתי לי ולמשפחתי מתנה חשובה, לדעת לטפל בעצמי בצורה הרבה יותר יסודית ומעמיקה (תרתי משמע).
שאלת השאלות: צלילת מכלים או צלילה חופשית?
האמת שאין בכלל מקום להשוואה ביניהם. אלו שני דברים שונים, כל אחד מעניין ומרתק. אבל צלילה חופשית ללא ספק מביאה אותך לרמות רוגע גבוהות מאוד. מה שמביא אותך להתבוננות פנימית ושליטה על המצב.
היה כיף, ובעיקר רגוע, תודה רבה.
הפוסט נשלח לחברי קבוצת הוואטסאפ שלנו, אני מזמין אותך להצטרף לקבוצה ולקבל טיפים ומידע בנושא צלילה חופשית – לקבוצה השקטה או לקבוצה הפתוחה לדיונים.