בשנים האחרונות מתפתח בכל העולם, ובקצב מהיר, ענף ספורט חדש-ישן: צלילה חופשית. זוהי דרך ייחודית לצלילה באמצעות עצירת הנשימה וללא שימוש במכלי אויר דחוס. למעשה, צלילה חופשית היא הדרך העתיקה והטבעית, בה השתמשו בני אדם מאז ומתמיד לצלילה מתחת לפני המים, והיום היא משמשת כתחביב, כאמצעי לדיג וכענף ספורטיבי בסגנונות שונים.
כמה זמן ולאיזה עומק ניתן לצלול ללא מיכלים? למרבה הפלא, בצלילה חופשית ניתן לצלול למשך דקות ארוכות ולהגיע לעומק רב, כמו בצלילת מיכלים ויותר. אנחנו עושים זאת באמצעות טכניקה של נשימה ותנועה נכונה, רגיעה והרפיה. כך ניתן להוריד את צריכת החמצן של הגוף, ולהאריך את זמן עצירת הנשימה ואת השהייה מתחת למים. טכניקות אלו נלמדות בקורס צלילה חופשית.
בצלילה החופשית מושם דגש רב על שמירת כללי הבטיחות, על מנת ליצור חוויה מהנה ובטוחה. התרבות המתפתחת של הצוללים החופשיים מקדמת אורח חיים בריא על ידי שיפור יכולת הנשימה, גמישות, מודעות לגוף ותזונה נכונה.
בניגוד לצלילת מיכלים ,בה בועות החמצן מרחיקות את בעלי החיים, בצלילה החופשית הצולל מתמזג עם הטבע התת המימי וזוכה למפגש קרוב איתו.
הצולל החופשי חופשי יותר גם במובנים אחרים: הוא אינו תלוי במועדוני צלילה או בצלילות ריענון מה שמוזיל כלכלית את התחביב, ואינו צריך להיסחב עם ציוד מסורבל ועם ומיכלים כבדים.
ומעבר לכל, צלילה חופשית היא חוויה אחרת לגמרי מכל מה שהכרתם: משלבת גם רגיעה וגם אתגר אך בעיקר מהנה בטירוף.
הדרכה מושלמת ההתייחסות לבטיחות ברמה גבוהה ביותר. חוויה מושלמת.
תודה רבה אסף .
מישל אדרי
באר שבע
היה לי העונג לעבור את הקורס אצל אסף. הגישה הנעימה שלו, הסבלנות, המקצועיות והיכולת להתאים עצמו לכל צולל הפכה את החוויה למיוחדת במינה.
החומר של הקורס היה מעמיק ונגע הן בפן הבטיחותי, המנטלי וכמובן הטכני, כך שבהחלט יצאתי עם תמורה מכובדת עם טעם של עוד.
יוני מרון
גני תקווה
חוויה מצוינת, אסף הפך את הקורס לכיף, רגוע ומקצועי.
עוד לפני שהתחלנו את הקורס הוא דיבר איתנו ונתן לנו תרגילים לעשות בבית שנגיע מוכנים יותר לצלילות.
היה זמין תמיד והתעניין איך אנחנו מסתדרים באילת (לינה, תחבורה וכו'…) ועזר לנו.
הפך את הקורס לחוויה מיוחדת וחוויתית. מומלץ בחום!
יובל הלבץ סופר
נופית
ממליץ על חווית צלילה חופשית עם אסף .
התוכן מעולה ומונגש בסבלנות ובנועם .
ממליץ בחום !
אריאל מרדכי
קורס שהעלה אותי בכמה רמות.
ציוד ברמה ומדריכים מאוד מקצועיים.
ירדן אנקורי
רמת ישי
מדריך צלילה חופשית ברמה גבוהה , עשיתי אצלו את הקורס היה ממש מוצלח ! ממליץ בחום!!
פורת לברט
אלוני שילה
מאוד מקצועי. הקורס הכי כיף שעשיתי ומדריך הכי טוב ומקצועי שעבדתי איתו.
דוד כהן
ראש העין
תקשורת נעימה מחוץ לים ובתוכו. חוויה מקצועית ודינמית, בהחלט מומלץ למי שמגיע לצלול באילת.
יובל עצמון
הקורס מעניין, מקצועי, מלמד את הטכניקה בדרך הכי איכותית ובטוחה שיש. חוץ מההישיגים שהגענו אליהם בקורס, יצאנו גם עם שליטה בידע וביכולות הבסיסיות, ועם יכולת להמשיך להתקדם ולפתח את התחום בעצמנו. ללמוד איך לעבוד נכון עם הנשימה, להתגבר על מכשולים מנטלים ולהיות מודע לגוף-אי אפשר ללמוד את זה במקום אחר…
אמיתי ליפשיץ
ראש צורים
אני ממליץ בחום גדול על הקורס הזה, ועם אסף בפרט!
הרגיש כל כך בטוח, מקצועי, פשוט…
אסף אדם קשוב, אשר ראה את כל המשתתפים בקבוצה שלנו, ונתן לכל אחד את היחס ועזרה הספציפית שהוא היה צריך.
ובכלל- הרגיש מאוד נעים להיות בחברתו, ובחברת הקבוצה.
והצלילות- וואווו… התמכרתי!
גיורא מראני
פרדס חנה
נהניתי מאוד מהקורס, אני מאוד שמח שעשיתי אותו. הצלחתי לרדת ל20 מטר עומק, ואני ממש מבסוט מההישג הזה. מדריך מקצועי מסביר היטב.
מעין לברט
אילת
אסף מקצוען אמיתי, מכיר את התחום, בעל ידע רחב, והכי חשוב, משרה רוגע וביטחון בזמן הצלילות ובשהייה בים. אסף יודע להתאים לכל צולל תרגילים ועצות לפי מצבו, הרמה שלו, והקשיים שלו.
אמיר קמרון
שימשית
עברתי קורס צלילה עם אסף בחודש נובמבר. הגעתי ללא ניסיון קודם בצלילה חופשית ותוך 3 ימים הצלחתי לצלול לעומק של 20 מטרים. אסף היה סבלני, קשוב ומקצועי, ידע לענות על כל שאלה ונתן הסברים מפורטים ופשוטים להבנה. אני מתכנן לעבור קורס מתקדם וללא ספק אעשה אותו עם אסף.
אליקקולדובסקי
גבעתיים
אני עברתי את הקורס עם אסף השבוע, ובאמת נהנתי מכל רגע! רגוע ומרגיע במים, מקצועי ומקצוען. הוא העביר את כל התוכן בצורה פשוט וקלה להבנה, נתן לי לעשות תרגילים בבית לשיפור עצמי והרחיב את הידע שלי הרבה מעבר לנדרש. לא רק זה, אבל אסף גם דאג למעבר, אסף אותי ממקום המגורים באילת, וידא שאני אוכל כמו שצריך לפני האימונים ובאמת דאג להכל. פשוט מדריך תותח!
נדב ג'אן
נהלל
מדריך מקצועי,נעים מאד ומסביר ברור. מעביר קורס בצורה מדהימה מהנה חוויה ששווה מאד!!
איתמר רדה
ראש העין
חוויה מטורפת עם מדריך תותח, מאמן כמו שצריך.
נהניתי מאוד, ממליץ לכל מי שרוצה להנות ולהגיע להישגים מטורפים.
ניסן רדה
ראש העין
אסף אדם מעולה שעושה קורס מעולה מכל הבחינות. גם מהבחינה המקצועית, וגם מהבחינה שהוא פשוט אדם שכיף להיות בסביבתו. אני ממליץ לכולם לעשות אצלו את הקורס. ובכללי, אני ממליץ לכל אדם לעשות קורס צלילה חופשית זה ספורט שהוא ממש מרגיע. ומלמד אותך להיות רגוע במים, וגורם לך לצבור ביטחון רב בתוך המים.
שיאל מדי
יונתן, רמת הגולן
I did only one training with Asaf. I need to say it was a pleasure to free-dive with him. We set up a buoy directly above the wreck which allowed me to train with fantastic background and then did some fun dives. Asaf did some very cool pictures of me with his GoPro that he shared them with me. I wanted to book another session with him but simply my time schedule has not allowed me.
Peter Milej
Zurich
היה ממש כיף מדריך מעולה מסביר לך בצורה הטובה ביותר ואמין מאוד ומספק את הצרכים לקהילה הדתית בצורה הטובה ביותר.
יגל רוט
פסגות
Had been a couple of years since my freediving course so I wanted to get coaching and a recap. I contacted Asaf in Whatsapp. He gave excellent coaching and hints throughout the day. I was able to get a nice relaxed feeling in the water so I wanted another session a few days later. Next time we went to do fun dives next to shipwreck. I recommend for everybody. A perfect way to learn and/or experience a lot in a nice environment.
Olli Hautari
Finland
את אסף הכרתי כיוון שהגעתי לאילת ולא מצאתי פרטנר. שמחתי למצוא מדריך מדהים, תומך, נותן הרגשה טובה, מייעץ, וגם אפשר לדבר על דברים אחרים שלא קשורים לצלילה. בקיצור חוויה ממש כיפית.
קובי לופו
קדימה
אני אחרי קורס בצָלוּל ואני רוצה להמליץ על הבעלים אסף, מקצוען אמיתי עם ידע בהדרכה. החוויה לצלול בלי בלונים היא עילאית תודה לצָלוּל – על ההזדמנות לחוות ללמוד ולהכנס לעולם הזה בבטחה.
אלעד חבר
גן יבנה
לאחר חיפוש תחביב מאתגר, מספק ואף רוחני מצאתי אותו לאחר הקורס צלילה חופשית בצָלוּל. התחברתי לחוויה סוחפת, חברתית, מחוברת לטבע ולפיתוח יכולות אישיות שוברות שיאים ככל ש"מעמיקים" בחוויה. הקורס בצָלוּל בוצע באווירה כיפית עם פעילות גופנית ומשכילה. מרוצה מאוד מהבחירה להצטרפות קהילה חברתית מגבשת ותומכת.
עוזי קירשבאום
לשם
אני רוצה להודות לך על הקורס המדהים שהעברת לי השבוע, נהנתי מאוד, למדתי ממך המון, ידע שלא חשבתי שצריך, עזרת לי להבין דברים טכניים ולעבור מחסומים מנטליים. תודה לך על הסבלנות הרבה והפירגון, תודה לך על הזמן שהקדשת, עכשיו אני מבין כמה היה חשוב לעשות את זה, נתת לי הדרכה לחיים. אני ממליץ עליך מאוד וחושב שכל אחד כמוני שרק מתחיל חייב לעשות את הקורס הזה.
אשר בן עזרי
מושב נועם
אסף מאמן מקצועי. תודה רבה על כל מה שנתת לי במחנה האימון . בן אדם עשיר בידע . נותן מכול הלב .
לפני כמה שבועות התקשר אליי אריאל, וסיפר לי כי הוא סובל מפוסט טראומה, אשר מאוד מקשה עליו את החיים. אריאל גילה כי אחד הדברים שמאוד עוזרים לו זו הצלילה. הוא רצה להצטרף לקורס צלילה חופשית באילת, במטרה להקל עליו את ההתמודדות.
האמת שדי חששתי, פוסט טראומה זהו תחום שאני לא מכיר. צלילה, ובמיוחד צלילה חופשית יכולה לייצר מצבים מלחיצים לפעמים. ומה אני עושה במקרה של התקף חרדה במים?
מצד שני, אני מאוד מאמין בכח המרפא של המים ושל הים. אני רואה כמה שלווה מעניקה לי הצלילה החופשית, ואת הכלים המנטליים שקיבלתי במעמקים. 🙏💙
אני בטוח שהים והצלילה יכולים לעזור להרבה אנשים, ומאוד רציתי להכיר את העולם הזה לאדם שיוכל לקבל ממנו קצת מרגוע. אחרי בדיקה ובירור יצאנו לדרך, וסיכמנו להיות הכי פתוחים אחד עם השני. ביקשתי מאריאל שישתף אותו בתחושות שלו במהלך הקורס,. ביקשתי גם שיתקן אותי אם אני עושה או אומר משהו שיכול להפריע לו.
הקורס לא היה קל, בעיקר בגלל תנאי ים שהיו קצת מאתגרים, אבל אריאל הוא אדם מדהים הרגיל כבר להתמודד עם סביבה סוערת ורועשת, ולאט לאט הלכנו והעמקנו אל עולם השקט והשלווה. 🧘♂
הדבר שהכי שימח וריגש אותי זה שנפגשנו לאחר כמה ימי צלילות, ואריאל סיפר לי שסוף סוף הוא היה יכול לשבת מול הים עם כוס בירה, ופשוט להינות מהגלים ומהשקיעה. 🌅🍺😊
אני מצרף את הדברים שאריאל כתב בעקבות הקורס. אשמח אם תשתפו את הפוסט עם אנשים שהצלילה יכולה להקל גם עליהם:
צלילה ופוסט טראומה
PTSD או בעברית – פוסט טראומה. או במילים עוד יותר פשוטות, חתיכת חבילה שכנראה הרבה אנשים פה במדינה סוחבים על הגב. חלק מהצבא, חלק מפיגועים ולא חסר, באמת… כלפי חוץ הכל נראה רגיל, כל האיברים במקום, אין פצע פתוח, אין דימום. ואפילו בבדיקות דם כל המדדים מצוינים.
אבל כלפי פנים, עולם אחר לגמרי! לחיות עם פוסט טראומה זה לחוות אירוע טראומתי (או שלל אירועים) באופן מתמשך. כאשר יש כל מיני טריגרים שגורמים להתקפי חרדה, התקפי זעם או פאניקה ואז מגיעים למצב של חוסר שליטה שמדרדר את המצב עוד יותר…
יש כאלו, כמוני למשל, שאצלם זה התבטא בהתקפי חרדה וחוסר שינה שגרם להתקפי זעם במשך מספר שנים. באמת, זה לא מבחירה, אבל זה מצב נתון שאי אפשר להתעלם ממנו. אז ניסיתי טיפולים, תרופות, פסיכולוגים וכו' וכמעט אמרתי נואש עד שהחלטתי לנסות משהו אחר.
מתחת למים התחלתי לנשום
אם מסתכלים על הים רואים גלים מכיוון מסוים לכיוון אחר (למשל מצפון לדרום)ת אבל אם מעט מעמיקים, ניתן לגלות שהזרמים במעמקי הים יהיו בדיוק בכיוון הנגדי. בדיוק באופן דומה לקרחון על הים, מצד אחד הוא נראה קטן, אבל כשמסתכלים עליו מתחת לים מגלים כמה הוא עצום. ולמה בכלל אני עושה אנלוגיה לים?
כי לפני כשנתיים וחצי הייתי במקום מאוד רע. לא ידעתי מה לעשות, הייתי בשלב של תחילת שימוש בכדורים פסיכיאטרים, ואז חששתי שזה יפגע בי עוד יותר. זה גרם לחרדה מעצם הטיפול עצמו. ואז רצה הקב"ה והחלטתי לנסות להגשים לעצמי חלום ילדות ישן – צלילה!
עשיתי קורס צלילת מכלים וגיליתי שהים הוא כלי טיפולי מופלא – מתחת למים לפתע התחלתי לנשום. בחלוף הזמן גיליתי שיש תחום שנקרא צלילה חופשית. קראתי על זה, ראיתי סרטונים, נחשפתי לצוללים שנראו רגועים, כאלו שמצליחים לא לנשום במשך דקות ארוכות, להוריד דופק ובעיקר להיות שלווים.
נפלה בידי הזכות להכיר את אסף בנדל מ "צלול" שלימד אותי צלילה חופשית. קיבלתי "ארגז כלי רגיעה", כלי עבודה שמסייעים לרדת לעומק של מעל 10 מטר. אבל בשבילי, אני די יודע שאני אשתמש בהם במצבים בהם ה PTSD תדפוק אצלי בדלת שוב… אם עד ההיכרות עם הים האירועים ניהלו אותי, עכשיו אוכל להשתמש בנשימות כדי להיות בשליטה.
הקורס הינו מקצועי מאוד ובעיקר רגוע מאוד. חייב לציין שבהתחלה חששתי מעניין החזקת האוויר ועצירת הנשימה. אבל אז הבנתי שזה בעצם הדבר הכי פשוט ויותר צריך להקפיד על איזון (כמו בחיים…) השוואת לחצים וגם איזון בתוך המים כאשר שניהם דורשים שימוש בטכניקות שרק צריך ללמוד ולתרגל.
אין ספק שנתתי לי ולמשפחתי מתנה חשובה, לדעת לטפל בעצמי בצורה הרבה יותר יסודית ומעמיקה (תרתי משמע).
שאלת השאלות: צלילת מכלים או צלילה חופשית?
האמת שאין בכלל מקום להשוואה ביניהם. אלו שני דברים שונים, כל אחד מעניין ומרתק. אבל צלילה חופשית ללא ספק מביאה אותך לרמות רוגע גבוהות מאוד. מה שמביא אותך להתבוננות פנימית ושליטה על המצב. היה כיף, ובעיקר רגוע, תודה רבה.
הפוסט נשלח לחברי קבוצת הוואטסאפ שלנו, אני מזמין אותך להצטרף לקבוצה ולקבל טיפים ומידע בנושא צלילה חופשית – לקבוצה השקטה או לקבוצה הפתוחה לדיונים.
בשנת 2000 התקיימה תחרות צלילה חופשית עולמית בשוויץ . נותנת החסות של התחרות היתה חברה חדשה ולא מוכרת המייצרת משקאות אנרגיה – רד בול.
בתחרות הסתובבה דיילת מקומית, שחילקה פחיות רד בול למשתתפים, וסיפרה להם על המשקה החדש. היא גם הזהירה את המשתתפים שלא כדאי לשתות ממנו לפני עצירת נשימה. אחד המשתתפים לא הבין את ההסבר של הדיילת . הוא טעם מהמשקה, אהב את הטעם ושתה מהפחית ממש לפני שהגיע תורו להתחרות .
זו היתה תחרות עצירת נשימה סטטית, והמתחרה מדנמרק הכריז כי יעצור את נשימתו ל-4:30 דקות, יעד שלא היה קשה בשבילו. הוא התחיל בעצירת הנשימה ואחרי 2:30 דקות הוציא את ראשו מהמים, והיה על סף אבדן הכרה .
כך הוא גילה כי במשקה ששתה היה הרבה קפאין, והרד בול באמת נתן לו כנפים…
נשימת דבורה (Bhramari Pranayama) היא טכניקת נשימה פשוטה ויש לה השפעה עמוקה על מערכת העצבים. בנשימת הדבורה אנחנו מפיקים צליל של זמזום במהלך הנשיפה.
יתרונות נשימת דבורה:
הרגעה והפחתת מתח – הצליל הוויברטורי מרגיע את מערכת העצבים ומפחית חרדה ומתח נפשי.
שיפור הריכוז והמיקוד – הצליל הרציף עוזר להפחית הסחות דעת ומגביר את הריכוז והבהירות המנטלית.
הפחתת לחץ דם – נשימה איטית ומבוקרת מפעילה את מערכת העצבים הפאראסימפתטית, שמסייעת בהורדת לחץ הדם.
שיפור איכות השינה – התרגול תורם להרפיה כללית, מקל על נדודי שינה ומסייע לשינה עמוקה ואיכותית.
פתיחת דרכי הנשימה – הצליל הוויברטורי עוזר לפתוח את מעברי האף, מפחית גודש ומקל על נשימה חופשית יותר.
הפחתת כאבי ראש ומיגרנות – נשימת דבורה מסייעת בהרגעת השרירים שמסביב לראש ובשחרור מתחים, מה שיכול להפחית תדירות ועוצמת כאבי ראש.
שיפור תפקוד מערכת החיסון – הרפיה עמוקה ועידוד זרימת חמצן מסייעים לחיזוק מערכת החיסון.
איזון רגשי – הנשימה המרגיעה עוזרת באיזון מצבי רוח ומפחיתה עצבנות או חוסר שקט.
איך זה קורה?
במערות האף נוצר גז בשם חנקן חמצני, שאיפת החנקן החמצני מרחיבה את העורקים, ומורידה את קצב הלב. בנוסף, החנקן החמצני מסייע לגוף להילחם בוירוסים של שפעת וקורונה. לכן נשימה מהאף משפרת את הבריאות, ומשפרת את עצירת הנשימה.
נשימת הדבורה מרעידה את מערות האף ומגבירה את ייצור החנקן החצני בצורה משמעותית. כך נקבל יותר חנקן בנשימה מהאף.
איך לבצע את נשימת הדבורה?
שבו במקום שקט ונוח, עם גב זקוף.
עצמו עיניים ונשמו בעדינות דרך האף.
בנשיפה, הפיקו צליל זמזום (כמו דבורה) מהגרון עם הפה סגור.