עילפון מים רדודים הוא איבוד הכרה, היכול להתרחש בצלילה חופשית. לפניכם כמה שאלות שאני מקבל הרבה בנושא, וגם תשובות.
עילפון מים רדודים – שאלות ותשובות
בזמן העליה מהעומק אל פני המים מתרחשת נפילה בלחץ החמצן החלקי בגוף, ובעצירת נשימה ממושכת יורדת כמות החמצן בגוף. השילוב של נפילת הלחץ בעליה מהעומק, עם החמצן הנמוך בגלל עצירת הנשימה, יכול להוביל לאיבוד הכרה, לעילפון.
העילפון יכול להתרחש בכל עומק, ואפילו על פני המים מיד לאחר סיום הצלילה. העומקים שבין 0 ל 10 מטרים הם בעלי הסיכון הגבוה ביותר להתרחשות העילפון – עילפון מים רדודים.
בהחלט, בעומקים הרדודים הסיכון גבוה, ובצלילות דייג הכרוכות בהרבה מאמץ, באנדרנלין ובשהייה ממושכת, הסיכון גבוה אף יותר.
קרוב לעילפון אפשר להרגיש תחושת אופוריה, סחרחורת, טעם מתכתי בפה, ראיית נקודות שחורות, מסך שחור.
לא, זה כבר יהיה מאוחר מידי, צריך לעלות הרבה לפני.
צולל שאיבד הכרה עם הפנים במים יכול להתעורר רק אם יוציאו אותו ויבצעו נוהל הצלה. אם יהיה איתו בן זוג שיציל אותו מייד, הוא יתעורר מהר ויחזור להכרה. אם לא יחלצו את הצולל, העילפון יוביל למוות.
אם יחלצו אותך מייד אתה תתעורר מייד, ולא אמור להיגרם נזק. אם הצולל שהתעלף ישהה הרבה זמן ללא חמצן זה יכול להסתיים בנזק מוחי ובמוות. לכן חשובה נוכחות של בן זוג מתאים.
זה לא קורה הרבה, אבל זה יכול לקרות, במיוחד כשלא מקפידים על כל כללי הבטיחות. קישור לדוגמה למקרה של עילפון מים רדודים נתקלתי בו במים.
לפעמים. נשימות מהירות מידי או גדולות ועמוקות מידי לפני צלילה יכולות להגדיל את הסיכון לעילפון מים רדודים אבל הן לא הגורם הישיר לעילפון. גם אחרי נשימה נכונה אפשר לאבד הכרה אם עוצרים את הנשימה ליותר מידי זמן. הסיכון מנשימת יתר בעיקר בגלל שיבוש מנגנוני ההתרעה של הגוף ולכן רצוי להימנע.
לפעמים, אם אחרי צלילה ארוכה לא נמתין מספיק זמן להתאוששות זה יכול להגדיל את הסיכון לעילפון.
להקפיד על כל כללי הבטיחות שלמדנו בקורס צלילה חופשית, בדגש על נשימות הכנה נכונות ונשימות התאוששות. לצלול בגבולות היכולת ולא למשוך לקצה, לא להוציא אויר בצלילה, איזון משקולות בצלילה, קצב צלילה מתון ועוד. והכי חשוב – לצלול תמיד עם בן זוג שמאבטח ויודע הצלה.
כי היא מורידה את לחץ החמצן בגוף ומגדילה את הסיכון לאיבוד הכרה.
אם עולים עם תנועות מהירות (ספרינט) וחזקות מידי קצב הלב עולה, צריכת החמצן עולה, והסיכון לעילפון עולה.
משקולות כבדות מידי יקשו עליך בעליה אל פני המים, בדיוק בשלב הקשה של סיום הצלילה.
חוסר באנרגיה, חוסר בשתיה ובנוזלים, עייפות וחוסר שעות שינה, אלכוהול וסמים, מתח, חרדה, לחץ, קור קיצוני, תנאי ים קשים.
אין אדם שיכול להכיר את הגבולות שלו לגמרי. הגוף שלנו משתנה כל הזמן, וההרגשה משתנה, מתחת למים יכולות להתרחש הסתבכויות לא צפויות, ולכן תמיד קיים סיכוי לעילפון, גם אצל המנוסים ביותר, חובה בן זוג שמאבטח. כל אלו שנהרגו מעילפון ומצלילה לבד חשבו שהם מכירים את הגבולות שלהם…
אם יש לכם שאלות נוספות אשמח לשמוע ולענות, מוזמנים להפיץ לכל מי שצולל, ותמיד תמיד לצלול עם בן זוג צמוד.
שמרו על עצמיכם ושתהיה צלילה בטוחה ומהנה.
אסף בנדל