1. פתיחה
קורס צלילה חופשית הוא הדרך הטובה ביותר להכיר ולהיכנס לעולם הצלילה החופשית. אך מדוע בכלל יש צורך בקורס צלילה חופשית? הרי מדובר בפעולה שרובנו מבצעים, באופן זה או אחר, גם ללא לימוד מיוחד. מה בדיוק לומדים בקורס צלילה חופשית? ובכלל, איך בוחרים קורס צלילה חופשית? מה כדאי לבדוק לפני הקורס? כל זאת ועוד במדריך שלפניכם.
זהו מאמר ראשון בסדרה של מאמרים, המאמרים הבאים יעסקו בהכנות לקורס צלילה חופשית, ובצעדים הראשונים בעולם הצלילה החופשית לאחר סיום הקורס.
2. למה צריך בכלל קורס צלילה חופשית?
צלילה חופשית היא פעולה שרבים מאתנו מבצעים באופן טבעי, פשוט לוקחים נשימה עמוקה וצוללים. אך כמו בתחומים אחרים, יש דרך נכונה לעשות זאת, ויש דרכים שגויות. בשנים האחרונות נתקלתי בצוללים רבים שקנו ציוד והתחילו לצלול, לפעמים מדובר בציוד יקר וממותג, הנראה מאוד מרשים ממבט ראשון.
במקרים רבים, במים, מתגלה תמונה אחרת: נשימות לא נכונות לפני צלילה, כולל היפר-ונטילציה המסכנת את הצולל. תנועות סנפירים ותנוחות גוף לא נכונות, המבזבזות הרבה אנרגיה וחמצן מתחת למים. השוואת לחצים לקויה המובילה לפציעות. משקולות כבדות מידי המקשות על העליה ומסכנות את הצולל. חוסר מודעות לכללי בטיחות בסיסיים כמו צלילה עם בן זוג, ומרווחים בין הצלילות. חוסר בנשימת התאוששות בסיום צלילה העלול להוביל לאיבוד הכרה. כל אלו ועוד פוגעים באיכות הצלילה, פוגעים בהנאה מהצלילה, מסכנים את הצולל בפציעה ואף מסכנים את חייו.
בשנים האחרונות התפתחו מאוד הידע התאורטי והידע המעשי בתחום הצלילה החופשית, בזכות קהילה הולכת וגדלה של צוללים חופשיים. ככל שעובר הזמן, מתגלות דרכים טובות ויעילות יותר לאימון ולצלילה. הקורסים השונים מאפשרים לרכוש את הידע ואת הטכניקה, הנדרשים על מנת לצלול טוב יותר, נכון יותר, בטוח יותר ובהנאה רבה. גם צוללים בעלי נסיון ורקע נחשפים בקורס לעולם חדש ולגישות שונות, והדבר מוביל לשיפור משמעותי. תוך זמן קצר, הצלילה הופכת לנעימה ורגועה יותר, ולמקצועית ובטיחותית הרבה יותר.
3. מה כולל קורס הצלילה?
קורס צלילה חופשית כולל, בדרך כלל, ידע תיאורטי, ידע מעשי ותרגול.
תיאוריה של הצלילה החופשית
החלק התיאורטי נועד כדי להבין טוב יותר את המתרחש בזמן הצלילה החופשית. מה הם התהליכים המתרחשים בגופינו בזמן עצירת נשימה ובהעמקה? מהי תגובת הגוף לצלילה? מתי עולה רמת הפחמן הדו חמצני? מתי יורד לחץ החמצן וכיצד זה משפיע עלינו? מה הם גירויי נשימה? מה תפקיד נשימות הכנה ונשימות התאוששות? איך משפיע עלינו ועל גופנו לחץ המים? כל אלו עוזרים לנו להיות ערים יותר ומודעים יותר לצלילה שלנו.
כמו כן, נלמדים כללי בטיחות חשובים, המסייעים למנוע פציעות וחבלות. נלמדים גם הסוגים השונים של אירועים חריגים ושל פציעות, העלולים להתרחש בצלילה. כיצד למנוע אותם מראש, כיצד נכון להגיב להתרחשותם, ומהו תפקידו של צולל הבטיחות.
חלק מהחומר התיאורטי מתמקד גם בציוד בצלילה החופשית. ציוד אישי כגון מסיכה, חליפה, חגורת משקולות וסנפירים, וציוד בטיחות כגון מצוף צלילה חופשית, ליניארד, מערכת משיכה וחבלים. מה הם הסוגים השונים וכיצד לבחור ולהתאים ציוד לצלילה החופשית.
הידע התיאורטי בתחום הוא רב ביותר, ולא ניתן להקיף את כולו במסגרת הזמן של קורס הצלילה הבסיסי. ישנם נושאים נוספים המשתנים בהתאם לדרגת הקורס ולארגונים השונים. כגון – הרחבה בנושא תגובת הגוף לצלילה, טבלאות פחמן דו חמצני וחמצן, נפילה חופשית, קו זרימה, מעגלי אנרגיה (אירובי ואנאירובי) תזונה ועוד.
טכניקה של צלילה חופשית
התרגול המעשי בקורס מתחיל באימון עצירת נשימה סטטית (עצירת נשימה במנוחה). תרגילי חימום ומתיחות מותאמים, הרפיה, תרגילי נשימה, נשימות הכנה, נשימה מלאה, עצירת נשימה ונשימת התאוששות. וכן נלמדים תרגילם המיועדים להארכת זמן עצירת הנשימה.
קורסים רבים משלבים גם אימון בעצירת נשימה דינאמית (עצירת נשימה תוך כדי תנועה), המתקיים בבריכה או בים במים רדודים. אימון זה נועד לשפר את ביצועי הצולל, והוא עוזר להתכונן לאימוני העומק. האימון כולל מתיחות, בדיקת איזון, עבודה על תנועת סנפירים ומנח גוף, בדיקת יכולת, אימונים לשיפור הזמן והמרחק, ותרגילי חילוץ והצלה.
אימוני הים הם החלק העיקרי של הקורס, בהם נלמדים ומתורגלים השלבים השונים של הצלילה החופשית. האימון כולל, הכנה, חימום ומתיחות, צלילות חימום, עבודה על השוואת לחצים, כניסה נכונה ויעילה למים, העמקה באמצעות משיכת חבל וסנפירים, תנועת סנפירים נכונה ומנח גוף, סיבובים, פרוטוקול יציאה, עבודה עם בן זוג, צלילת בטיחות, חילוץ והצלה.
גם כאן יש הרבה במה להרחיב, ונושאים נוספים המשתנים בהתאם לדרגת הקורס ולאירגונים השונים. יש המשלבים תרגילי יוגה, ותרגילי נשימה מתקדמים, וכן לימוד טכניקות שונות כגון נפילה חופשית, מילוי הפה, דחיסת אויר, צלילה בריאות ריקות, משקולות משתנות ועוד.
4. ארגוני צלילה חופשית
בישראל פועלים מספר ארגונים בין לאומיים, המכשירים ומסמיכים צוללים חופשיים. למרות שאין חוק המחייב את המדריך להיות מוסמך מטעם ארגון מסויים, או להסמיך מטעם ארגון רשמי, הדבר מומלץ ביותר.
מדוע חשוב לקבל הסמכה מטעם ארגון מסויים? ראשית, כאשר מדריך צלילה חופשית או בית ספר מסמיך מטעם ארגון מסויים, פירוש הדבר שמדובר במדריך מקצועי. מדריך המונחה במערכי הדרכה, ובשיטות מקצועיות ועדכניות, על ידי גוף גדול ומקצועי. תעודת ההסמכה מאפשרת לצולל להמשיך אחר כך ולעבור קורסים מתקדמים יותר בארגונים השונים. כאשר הצולל מעוניין להירשם לתחרויות או למחנות אימונים הוא נדרש להציג הסמכה כזאת. ישנם אף ארצות בהן יידרש הצולל להציג תעודת צולל חופשי על מנת לצלול בהן.
ישנם הבדלים בין הארגונים השונים, בגישה הכללית לצלילה החופשית, בשיטות אימון ובמבנה הקורסים, וכל ארגון שם דגש על תחומים אחרים. ישנם ארגונים הדורשים לעמוד ביעדים מסוימים כדי לקבל את ההסמכה. ישנם ארגונים השמים דגש על תחרותיות, הישגים ושיאים, וישנם המדגישים יותר את החוויה האישית. ישנם ארגונים העוסקים רק בצלילה חופשית ויש אירגוני צלילת מיכלים בהם פועל אגף של צלילה חופשית. לכל ארגון יתרונות משלו. כמובן, שגם בתוך הארגון ישנם הבדלים בין המדריכים השונים.
בשלב הבדיקות והגישושים, כדאי לשמוע ממדריך הצלילה החופשית מידע ורקע על הארגון שאתו הוא עובד. מומלץ לשמוע ממנו על גישתו לצלילה, ועל מבנה הקורס והתכנים.
5. מה צריך לבדוק לפני שנרשמים לקורס צלילה חופשית?
יש כמה דברים שכדאי לבדוק לפני שנרשמים –
- באיזה קורס מדובר, מהן המטרות והיעדים של הקורס, האם הדגש חוויתי או מקצועי.
- מה התכנים הנלמדים בקורס.
- חשוב מאוד – כמה אימוני צלילה בקורס ומה אורך האימונים.
- מי המדריך שמעביר את הקורס, ומה הנסיון שלו בצלילה ובהדרכה.
- האם הקורס כולל הסמכה, ומי הארגון המסמיך.
- כמה משתתפים בקורס, וכמה חניכים בקבוצה.
- האם יש בהמשך אפשרות לשמור על קשר ולקבל עוד הדרכות והכוונה.
- האם יש ביטוח למשתתפים בקורס.
תמיד כדאי לשמוע או לקרוא מה בוגרי הקורס מספרים, כדי זוית נוספת על אופי הקורס והמדריכים.
6. הביטוח בקורס צלילה חופשית
חשוב לוודא שלמעביר הקורס יש ביטוח צלילה חופשית, המכסה את חניכי הקורס. חברות הביטוח מבטחות רק מדיריכים מוסמכים מטעם ארגונים מוכרים, והביטוח מקנה ביטחון נוסף לחניך ולמדריך.
7. מקום הקורס – הים התיכון או ים סוף?
צוללים רבים בוחרים לעבור קורס צלילה באילת, אך גם לא מעט מעדיפים לערוך קורס צלילה בים התיכון. לכל אחד מהמקומות יש יתרונות וחסרונות.
קורס צלילה חופשית בים התיכון
הים התיכון מתאפיין בגלים גבוהים, זרמים חזקים וראות נמוכה ביחס לים סוף, ובחורף יורדת טמפרטורת המים באופן משמעותי. תנאים אלו מהווים יתרון עבור דייגים, המעוניינים ללמוד בסביבה בה הם מתכננים לדוג (באילת חל איסור על דייג בצלילה חופשית). בנוסף, המדריכים בים התיכון מנוסים יותר בצלילה בתנאים קשים, ויכולים להדריך ולייעץ בנוגע להתמודדות עם תנאים אלו.
יתרון נוסף הוא הקרבה לרוב חלקי הארץ, דבר החוסך את עלויות הנסיעה לאילת, ועלויות הלינה בה. נסיעה ארוכה, במיוחד נסיעת לילה, עלולה לגרום לעייפות במהלך הקורס, עייפות המקשה על הריכוז בשיעורי התיאוריה ובעצירת הנשימה.
תנאי הים הקשים והמשתנים בים התיכון מהווים גם חיסרון. תנאים אלו יכולים להסיח את הדעת, להפריע לריכוז בצלילה ולפגוע בהנאה. למי שאינו רגיל, גם גלים לא גבוהים עלולים לגרום למחלת ים, בחילות והקאות. צוללים רבים מעדיפים ללמוד ולתרגל דווקא בתנאים נוחים יותר, ולהתרכז יותר בצלילה ופחות בהתמודדות עם תנאי הים. תנאי הים בים התיכון עלולים לגם לשבש את תכנית הקורס, יש ימים בהם לא ניתן להיכנס לים.
בנוסף, בים התיכון מדרון הקרקעית מתון, וכדי להגיע לעומק של 15-20 מטר יש להתרחק הרבה מהחוף, באמצעות סירה בדרך כלל. הדבר מקשה על ביצוע צלילות עמוקות בקורס.
קורס צלילה חופשית באילת
תנאי הים באילת הם אידיאליים עבור הצולל החופשי, המים שקטים וצלולים, והטמפרטורה במים די קבועה ונוחה. כל אלו מאפשרים להתרכז יותר, לחוות את הצלילה ולתרגל אותה באופן מירבי. גם האפשרות להעמיק ל-20 עד 45 מטרים נגישה יותר, ובשחייה קצרה ניתן להגיע למקומות בהם ניתן לבצע צלילות עומק.
המרחק הגיאוגרפי מאפשר להתנתק משגרת היומיום, וימי הקורס הופכים לזמן של חופשה והתרעננות. הנוף המיוחד, שמתחת ומעל למים, תורם גם הוא לאווירה המיוחדת בימי הקורס.
את קורס הצלילה ניתן לתכנן זמן רב מראש, מאחר ותנאי הים כמעט תמיד מאפשרים זאת.
מצד שני, באילת מתווספות עלויות הנסיעה והלינה. ולאנשים הסובלים מגודש בסינוסים יכולה להיגרם עוגמת נפש גדולה, כשמגיעים לאילת ומגלים כי אינם יכולים להשוות לחצים (אם כי יש גם לכך כמה פתרונות). יש דייגים המעדיפים ללמוד דווקא בתנאי הים התיכון, בו הם הולכים לצלול רוב הזמן.
ישנן גם אפשרויות נוספות, כגון קורס המתקיים בחציו במרכז הארץ וחציו השני באילת, וכן קורס צלילה חופשית בחו”ל.
קורס צלילה חופשית בחו”ל
לעיתים ניתן למצוא בחו”ל קורסים במחירים מוזלים, ובשילוב עם חופשה ביעד אקזוטי. מצד שני, לאחר קורס צלילה חופשית בארץ נפתחת האפשרות לשמור על קשר עם המדריך או עם בית הספר. כך ניתן להמשיך ולהתייעץ בקשר לאימונים, לציוד, ולפתרון בעיות, ולהמשיך להתאמן ביחד. אפשרויות אלו פחות זמינות לאחר קורס צלילה חופשית בחו”ל.
7. הציוד במהלך הקורס
בצלילה החופשית נעשה שימוש בציוד מיוחד, המותאם למאפייני הצלילה החופשית, ציוד אישי וציוד בטיחות. הציוד בקורס הצלילה החופשית כלול במחיר, בדרך כלל, והמדריך או בית הספר מספקים ציוד מתאים לימי הקורס. עם זאת, אם יש לך ציוד צלילה חופשית אישי, מומלץ להביאו לקורס, הציוד האישי שלך הוא בדרך כלל המתאים והנוח לך ביותר.
8. הרשמה לקורס
ההרשמה לקורס מתקיימת מראש, טופס הרישום כולל מילוי פרטים אישיים והצהרת בריאות. קטינים, מתחת לגיל 18, צריכים גם להציג אישור הורים. יש הגובים דמי רישום או מקדמה, שאר התשלום מבוצע בימי הקורס.
9. סוף דבר
עד כאן המדריך למציאת ובחירת קורס צלילה חופשית. אני מקווה שהמידע שבו יהיה לתועלת. אשמח לקבל שאלות נוספות, תגובות, רעיונות והערות, על מנת לעדכן ולשפר את המדריך.
המדריך הבא יעסוק בהכנה לקורס צלילה חופשית – כיצד להתכונן לקורס על מנת להפיק ממנו את המירב.