לרגל יום הסכרת הבין לאומי – מה קורה לסוכר בגוף במהלך צלילה חופשית?
אינוסלין בפעילות גופנית
לאורך היום והלילה הגוף שלנו מייצר אנרגיה, הדרושה להנעת המערכת הגופנית. לצורך ייצור האנרגיה הגוף משתמש בגלוקוז. הגלוקוז נכנס לתאים ושם הוא מומר לאנרגיה באמצעות החמצן.
כאשר רמת הגלוקוז בגוף עולה הגוף מפריש אינסולין. האינסולין אחראי לווסת את רמת הגלוקוז בגוף. הוא דואג שהגלוקוז יגיע אל התאים, ואל מאגרים נוספים בשרירים (גליקוגן) ובשכבת השומן.
בזמן פעילות גופנית יורדת בגוף רמת הסוכר וגם רמת האינסולין. הגלוקוז נקלט בתאים מהר יותר, והגוף עובר להשתמש במאגרי הגליקוגן והשומן, כך שאין לו צורך ברמת אינסולין גבוהה.
האינסולין בצלילה חופשית
אבל בזמן צלילה חופשית בעצירת נשימה, למרות המאמץ הגופני, המצב שונה לגמרי. בזמן הצלילה אספקת החמצן בגוף מוגבלת, והגוף נכנס למעין “מצב חירום”. כתוצאה מכך מופרשים “הורמוני לחץ” כגון אנדרנלין ונוראדרנלין. הורמונים אלו מגבירים את רמת הסוכר וחומצות השומן בדם, כדי לספק למוח ולשרירים גלוקוז זמין, לצורך ייצור אנרגיה. ייצור האנרגיה מהגלוקוז הזמין ידרוש מהגוף פחות חמצן.
האנדרנלין משפיע גם על כיווץ כלי הדם, ומגביר את זרימת הדם אל הלב ואל המוח.
ביחד עם העלייה ברמת הגלוקוז עולה גם רמת האינסולין בגוף, כדי לווסת את הגלוקוז ולהביא אותו אל התאים במהירות. כך הגוף חוסך באנרגיה ובחמצן, לצורך ההשרדות במצב של עצירת נשימה ומאמץ.
גם אצל צוללים מנוסים ורגועים מופרש האנדרנלין, ועולה רמת הגולוקוז והאינסולין בצלילה. מצד שני, למרות הפרשת האנדרנלין קצב הלב יורד בזמן הצלילה בעצירת הנשימה, אך זה נושא למאמר אחר.
סכרת וצלילה חופשית
האם אצל חולי סכרת המצב יהיה שונה?
מכיוון שהגוף בצלילה החופשית זקוק להפרשת האינסולין, ולרגישות לאינסולין, יש להניח שאצל חולי סכרת הסובלים מחוסר בייצור אינסולין או מתנגודת אינסולין, התגובה תהיה מעט שונה. הדבר יוכל לפגוע בביצועים בצלילה החופשית.
בנוסף, בזמן צלילה במים קרים הגוף יצרוך אנרגיה בצורה מוגברת העלולה להביא לירידה מהירה יותר ברמת הסוכר בגוף.
רגיעה וסוכר
מצבי לחץ יכולים להגביר את רמת האינסולין בדם, ולהשפיע על רמת הסוכר בדם. בנוסף, שינויים חדים ברמת הסוכר יכולים להשפיע על מצב הרוח ועל הרגיעה. אחת מהתועלות הרבות של הצלילה החופשית היא שיפור היכולת להרגע. צולל חופשי לומד להתמודד עם מצבי לחץ, בעזרת כלים שונים, ובעזרת תרגילי נשימה.
שיפור הרגיעה בחיי היום יום, ביחד עם תזונה מאוזנת, יכול להשפיע על רמת הסוכר בגוף ולשפר את איכות החיים.
הפוסט נשלח לחברי קבוצת הוואטסאפ שלנו, אני מזמין אותך להצטרף לקבוצה ולקבל טיפים ומידע בנושא צלילה חופשית – לקבוצה השקטה או לקבוצה הפתוחה לדיונים.