מה זה צלילה חופשית?
בשנים האחרונות מתפתח בכל העולם, ובקצב מהיר, ענף ספורט חדש-ישן: צלילה חופשית. זוהי דרך ייחודית לצלילה באמצעות עצירת הנשימה וללא שימוש במכלי אויר דחוס. למעשה, צלילה חופשית היא הדרך העתיקה והטבעית, בה השתמשו בני אדם מאז ומתמיד לצלילה מתחת לפני המים, והיום היא משמשת כתחביב, כאמצעי לדיג וכענף ספורטיבי בסגנונות שונים. המשך…
לאיזה עומק ניתן לצלול ללא מיכלים?
למרבה הפלא, בצלילה חופשית ניתן לצלול למשך דקות ארוכות ולהגיע לעומק רב, כמו בצלילת מיכלים ספורטיבית ויותר. אנחנו עושים זאת באמצעות טכניקה של נשימה ותנועה נכונה, רגיעה והרפיה, כך ניתן להוריד את צריכת החמצן של הגוף, ולהאריך את זמן עצירת הנשימה ואת השהייה מתחת למים.
יש סגנונות שונים לצלילה חופשית, והעומק אליו אפשר בד”כ להגיע משתנה מסגנון לסגנון.
לטבלת שיאי צלילה חופשית בסגנונות השונים.
האם צלילה חופשית מסוכנת?
צלילה חופשית אינה ספורט מסוכן כל עוד מקפידים לצלול תמיד עם בן זוג מתאים ושומרים על שאר כללי הבטיחות. תאונות בצלילה חופשית הינן נדירות, וכאשר צוללים עם בן זוג הן מסתיימות ללא פגע או עם פציעה קלה. זהו ענף הרבה יותר בטוח מענפי ספורט אחרים.
למאמר כל הסכנות בצלילה חופשית – חלק א’, חלק ב’
כמה זמן אפשר לעצור נשימה?
הדבר תלוי באופי הצלילה ובמיומנות הצולל. עצירת נשימה סטטית, ללא תזוזה היא ארוכה יותר מעצירת נשימה בזמן שהגוף נע, מתאמץ וצורך יותר אנרגיה וחמצן. צולל חופשי מתחיל מסוגל לעצור את נשימתו למשך שתי דקות בממוצע, אך למעשה גופנו מסוגל לעצירות נשימה הרבה יותר ארוכות. ככל שמתאמנים יותר כך מתרגלים יותר לעצירת הנשימה והזמנים מתארכים. שיא העולם בעצירת נשימה סטטית עומד היום על 11:54 דקות.
האם נעזרים במשקולות בצלילה חופשית?
ישנם כמה סגנונות בצלילה חופשית, הסגנון הנפוץ ביותר הוא צלילה עם משקולות קבועות, בו הצולל מעמיק בכוחות עצמו, והוא נושא עימו מעט משקולות רק כדי לאזן את הציפה של הגוף ושל חליפת הצלילה. ישנם גם סגנונות בהם הצולל נעזר במשקולת כבדה יותר כדי להעמיק מהר וללא מאמץ, ולאחר מכן הוא עולה ללא המשקולת, בכוחות עצמו או באמצעות עזרים נוספים.
באיזה ציוד משתמשים לצלילה חופשית?
בצלילה חופשית אנו שואפים להיות חופשיים, קלילים ולא מסורבלים. לשם כך, אנו נעזרים בציוד המתאים לצלילה חופשית; חגורת משקולות גמישה וחליפה גמישה המאפשרות תנועה חופשית יותר, סנפירים ארוכים או מונפין המאפשרים תנועה יעילה תוך רמת צריכת אנרגיה נמוכה, מסיכה בעלת נפח פנים נמוך לאיזון לחצים במעט אויר וקנה (שנורקל) גמיש לפחות התנגדות במים.
כמו כן, ישנו גם ציוד בטיחות כגון מצוף צוללים, חבל אנכי לעזרה בהעמקה ובעליה, לינארד (ליש) לאבטחה בצלילה עמוקה ועוד.
במהלך הקורס מקבל כל משתתף את הציוד הדרוש למשך ימי הקורס.
צלילה חופשית היא פעולה שרובנו מבצעים באופן טבעי. בקורס נלמד כיצד לעשות זאת נכון יותר, רגוע יותר, עמוק יותר, ארוך יותר והכי חשוב – באופן בטוח יותר. כמו כן, הקורס מקנה טכניקות וידע תאורטי המאפשר להמשיך לצולל להמשיך להתפתח ולהעמיק בכוחות עצמו. לקריאה נוספת.
האם בקורס צלילה חופשית יש משמעות להסמכה ולארגון?
תעודת ההסמכה בצלילה חופשית מעידה כי הצולל עבר הכשרה מקצועית, ומאפשרת לו להשתתף בפעילויות צלילה חופשית כגון קורסי המשך, תחרויות, מחנות אימונים וטיולי צלילה חופשית.
הקורסים הבסיסיים די דומים, אך ישנם הבדלים בין הארגונים השונים בדרך הקניית הידע, מבנה הקורס ובגישה הכללית לצלילה החופשית על ענפיה.
האם כל אחד יכול לצלול צלילה חופשית?
כל אדם בריא, היודע לשחות ומרגיש בנוח במים יכול גם לצלול בעצירת נשימה. ישנם מצבים רפואיים שאינם מאפשרים צלילה חופשית, במקרים חריגים מומלץ להתייעץ עם רופא צלילה.
כמה עולה קורס צלילה חופשית?
בצָלוּל – צלילה חופשית באילת, ניתן למצוא קורסים ברמות שונות ובמחירים שונים, כגון קורס היכרות עם הצלילה החופשית, קורס צלילה חופשית שלב א’, ועוד. לקריאה אודות הקורסים והמחירים השונים.
איך להתכונן לקורס צלילה חופשית?
קורס צלילה חופשית בסיסי מיועד גם לאנשים שאין להם רקע או ידע מקדים. קורס זה אמור להביא כל אדם חסר ניסיון לרמה של צולל חופשי מתחיל, ולתת לו את הכלים להתקדמות ולהעמקה. (בקורסים מתקדמים יש תנאי סף הדורשים מיומנויות מסויימות).
עם זאת, ישנן כמה הכנות, היכולות להפוך את הקורס למוצלח יותר, מקדם יותר ומהנה יותר.